Az idei 10 karácsonyi kívánságom



Réges-régen, egy ovis karácsonyi ünnepségen azt találtam mondani, hogy “nekem nincs kívánságom”. Nagy nehezen azért kiböktem, hogy nem bánnám, ha anya boltjából az a Plútó kutya hazaköltözne hozzánk. Nos, most tele vagyok kívánságokkal karácsony kapcsán, meg is osztom veletek, hátha teljesítetek belőle néhányat, és akkor én meg is kaptam a legszebb ajándékot!

1. Légyszi, ha teheted, a földlabdás fenyőt válaszd, amit aztán ültess el te magad vagy ajándékozd el egy olyan helyre, ahol tudod, hogy jó kezekben lesz sok-sok évig!

2. Ne halmozd el az otthonod mindenféle élettelen csecsebecsével! Nem azt mondom, hogy vigyél be egy kis szalmát, két élő bárányt, a többi ikonikus szereplőt meg ti magatok játsszátok el a biodíszletben, de gondold át, hogy meg kell-e venni a huszadik égősort, a tizedik színű karácsonyfadísz-garnitúrát vagy tudsz-e gazdálkodni a meglévőkből. De még azt sem mondom, hogy néhány évente ne újíts be új dekorációt, csak legalább ne a fél világot átutazó, hatalmas ökológiai lábnyomot maguk után hagyó (és egyébként jórészt tök lelketlen) bizbaszokból, hanem kutass a helyi kézművesek kincsei között neked tetsző szépségeket!

3. Mivel úgyis mindenkinek mindene megvan a rokonok, barátok között, lepd meg őket egy antikváriumi könyvvel, élménnyel, valami gyorsan elkészülő gasztroajándékkal (igen, tényleg vannak ilyenek, tavaly Adrián például fahéjszörpöt készített, pedig a konyhai repertoárja kb. a vegán nuggets kisütésétől a tofu kisütéséig terjed mindössze) vagy nézz körül a helyi termelőknél, less be egy adományboltba, ajándékozd tovább, ha valami kifogástalan állapotú, de neked nincs rá szükséged, stb., de semmiképp ne egy kényszerből választott, előbb-utóbb limlom sorsára jutó tárggyal próbáld letudni a karácsonyt!

4. Aztán, ha már az ajándék pipa, kérlek, keress a neten valami alternatív csomagolási módot, ami nem bántja a környezetet!

5. És most jön a neheze. Tudom, hogy sokan el sem tudják állatmentesen képzelni a karácsonyi menüt. Nem is fogok ebbe belekötni! De kérlek szépen, csak egy pillanatra állj majd meg a húspult előtt eltöprengeni azon, miből, mennyi az, ami tényleg szükséges. Borzasztóan nehéz türtőztetni magam, amikor hallom egy-egy ismerőstől, milyen mennyiségű ételt hajít a szemétbe. Főleg akkor vagyok pipa, ha hús is van közte. Még ha az is az álláspontod, hogy az állatokat azért tartjuk, hogy megegyük, biztosan szükség van a felesleges halálra is? Hogy az a szerencsétlen - egyébként ugyanúgy érző lény, mint a másik, amit puszilgatsz és orvoshoz hordasz, majd megsiratsz - a szemetesben végezze? Nem feltétlenül kell betárazni az ünnepek előtt úgy, mint a mókus ősszel! Ő egy egész évszakra gyűjtöget, te pedig csak néhány napra! Amit egyébként garantáltan túlélnél úgy is, ha mától már nem mennél boltba. Én nem mondom, hogy karácsonykor az ünnepi menüt cseréld le grízes tésztára, csak kérlek, ne daráljon be a mohóság!

6. Gondolj azokra is, akik valamilyen értelemben nem dőzsölnek az ünnepekkor! Vigyél valamerre adományt, ajándékozz meg egy hajléktalant néhány biztató szóval és egy marék szaloncukorral, hívd meg ebédelni az egyedül élő ismerősöd, utalj egy kis pénzt a kedvenc alapítványodnak, szóval tégy valami jót, csak úgy! Piszok kellemes érzés!

7. Lehet, hogy emiatt is sokan utálni fognak, de légyszi, ne hagyd, hogy összemosódjon a karácsony és a szilveszter, az ünnepi asztalnál az alkohol max. a menü kiegészítő eleme legyen, ne a hangulatfokozás elengedhetetlen eszköze! Ez az alkalom nem erről szól…

8. Ahogyan annak is biztosan megvan az etikettje, miről illendő beszélni a fa alatt és miről nem. Nem tudom, a klímaváltozás hova tartozik. De szerintem jó alkalom, hogy amikor együtt a család, meghallgassuk egymás meglátásait, ötleteljünk, ki miben zöldebb a másiknál, milyen jó kis praktikákat hallott és próbált ki. Mert beszélni kell róla. Mert bármennyire is élvezem, hogy vastag pulcsiban nem fázom odakint karácsony előtt egy héttel, nem akarok ehhez hozzászokni! Csikorgó hideget és ropogó havat szeretnék újra az ünnepekre! És ehhez még nagyon sokat kell tennünk! Íme egy jó kis írás: Így beszélgess a klímaváltozásról a családoddal és barátaiddal az ünnepek alatt 

9. Évről évre egyre gyakrabban hallom a tűzijáték és a petárda robbanását már karácsony napjaiban is. Szilveszterkor, szülinapkor, mindig ellenzem - természetesen az állatok és a környezetszennyezés miatt -, de főleg karácsonykor. Mert ez az ünnep nem a káprázatról szól. Szóval légyszi, ne...

10. És végezetül hadd kérjek tőled még valamit: Ne csak túléld a karácsonyt, vendégségről vendégségre járva, rosszullétig kajálva, unottan, enerváltan végezve! Szakadj ki egy kicsit ebből, ha már úgyis 15 fokot jósolnak, irány a természet csendje, ahol talán megsuhint a karácsony valódi mondanivalója!

Megteszed a kedvemért?