Víz alattunk, mellettünk, felettünk - eláztunk Plitvicén, de megérte!


Mindenfélét olvasni a neten, mikor érdemes barangolni egyet a Plitvicei-tavaknál. Nos, harmadszor jártam meg ugyanazt a túrát, változatos időjárási körülmények között, és nem sikerült döntenem. Két éve augusztusban jártuk végig a családdal. Akkor persze a 40 fokban és a kígyózó sorban állni a hajóra várva nem volt leányálom, de mégiscsak nyáron a legszebb kék az ég és a napsütés kiemeli a tavak és a növények szinte hihetetlen árnyalatait. Tavaly áprilisban eláztunk. Most májusban is, csak még jobban. Még szerencse, hogy a család kényesebb, vagyis férfi tagjai ezúttal nem utaztak velünk, anyuval mi nem puhánykodtunk, felkaptuk a csodaszép narancssárga, esőkabátként árult kukászacsinkat, aztán uzsgyi! Mennyire jó buli volt! Kedvet kaptunk egy őszi és egy téli túrához is.

Szerintem a vadvirágok is mind egy szálig gyógynövények: nézegetni őket akár élőben, akár képen, tökéletes stresszűző.





A legkisebb élőlények is csodálatosak:



No, és a táj, minden részletével együtt, úgy, ahogy van, tökéletes.















Úgyis a vizes hatásúra zselézett haj a divat idén...


Az ultrasikkes esőkabátos képeket készítette: Fejes Anita


Kisokos:
  • Kedvenc túraútvonal: H (mindent lehet látni, benne a hajózás, nagyon kényelmes, fotózós tempóval, ebédszünettel 7 óra alatt végigjárható)
  • Ajánlott kiindulópont: 2-es parkoló (így előbb a fenti tavak és kisebb vízesések láthatók, a túra végére marad a 40 méteres zuhatag)
  • Ahol illemhelyet látsz, élj a lehetőséggel, sokára jön a következő! :)
  • Ne bántsd a lábatlan gyíkot! Pont úgy néz ki, mint a kígyó, de nem fog élve bekapni! Sőt, ami meg is harap, az sem biztos, hogy bajt okoz: két éve anyunak befigyelt a kígyómarás, igaz, nem a nemzeti parkban, hanem a Korana folyó egy kietlenebb szakaszán. A kórházban viszont megnyugtattak, hogy nagyon ritka a mérges kígyó, de arra is felkészültek a park bejáratánál ellenszérummal.  Egyébként minden lépésnél figyelni kell, nem csak a csúszós fahidak miatt, hanem a kis élőlények épségére vigyázva (csiga, gőte, fura százlábú, égből pottyanó mini hernyó, miegymás).
  • Tavasszal noha kiszámíthatatlan az időjárás, nagyobb a vízhozam, így látványosabbak a zuhatagok, és kevesebb az embertömeg. Meg még a jegyek is jóval olcsóbbak.
  • A 30 km-re lévő Slunj (Rastoke) imádnivaló hely, viszont fizetni kell a falucskába való belépésért! Aki még nem volt, szánja rá azt a néhány plusz kunát és töltsön ott 1-2 órát legalább!


Áprilisban ébredezik a természet, aminek megvan a maga bája



Augusztusban simán ki lehet ide mászni menőzni egyet, most eszembe nem jutott volna