Melegből a hidegbe: irány Európa legnagyobb földalatti tava!

Nektek is volt már olyan érzésetek, hogy egy adott helyen körbenézve azt mondtátok magatokban, ez akár egy Disney-mese helyszíne is lehetne? Én pont így éreztem magam Laxenburgban. Könnyed, egynapos kirándulást ajánlok Nektek az alábbiakban sógoréknál.

Aki már járt Bécsben, Grazban, kipipálta Mariazellt és a többi, magyar határhoz közeli osztrák várost, de még mindig Ausztriába vágyik, egyszer látogassa meg Hinterbrühlt és Laxenburgot! Ígérem, nem fog csalódni.

Alsó-Ausztria tartomány Mödling kerületében fekszik mindkét település, Budapesttől bő két és fél óra Hinterbrühl kocsival, ahol kirándulásunkat nyitottuk. A Seegrottéban (Tavas barlang) található Európa legnagyobb földalatti tava. A régi gipszbányába 1912-ben tört be 20 millió köbméter víz, így keletkezett a 6200 négyzetméteres tó, melyet több forrás táplál, s a kedvező vízszint megtartása érdekében bizony rendszeresen szivattyúzni kell. A barlang nyomasztó története, hogy a második világháború idején a Mauthausen koncentrációs tábor foglyai a föld alatt készítettek alkatrészeket (például a BMW 003-as motort) a Volksjägerhez (magyarul Népi vadászrepülőgép), a németek gázturbinás sugárhajtóműves vadászrepülőgépéhez – főként fa felhasználásával épült, ezért olcsó és könnyű volt, és természetesen gyors is. Ami a modern sztorikat illeti, az 1993-as film, A három testőr forgatási helyszínéül is szolgált a barlangrendszer. Richelieu csónakázós jelenetét itt vették fel, s a börtön rácsa ma is látható.A barlangtúra élményének kiteljesedése a csónakázás volt számomra. Mivel 60 méterrel a föld alatt bóklászik az ember, alig 10 fok van odalenn, s noha adnak a bejáratnál pokrócot, érdemes előre megfelelően felöltözni.
Ez csak makett
R2D2?
Bányászeszközök
A csónakázótó - sajnos nem ezzel a ladikkal visznek körbe
A börtön a filmből
Hinterbrühltől kb. 10 kilométerre terül el a laxemburgi csodavilág, ahol a Habsburg dinasztia előszeretettel múlatta az időt, ha elvágyódtak kicsit Schönbrunnból; Sissi és Ferenc József a mézesheteiket töltötték itt. A hatalmas tóval büszkélkedő kastélypark legszebb épülete a Franzensburg, mesterséges szigetre épült, ahova a szárazföldről komppal juthatunk át. Elektromos csónakkal bebarangolható a tó, a park pedig klassz ösvényekkel hívogat, tele látnivalóval. A városban nemcsak a kastély jelenti a nevezetes épületet, említésre méltó például a plébániatemplom. Laxenburg nagy nemzetközi szervezetek és intézmények székhelye, Mária Terézia óta virágzó kultúrával - Európa legmodernebb filmarchívumát is itt kell keresni. A tanulság számomra az volt, hogy ez a hely jóval több időt érdemel fél napnál. Aki kedvet kapott, ajánlom figyelmébe a város honlapját, amely magyarul is olvasható.
Hinterbrühl és Laxemburg közé beiktattuk Maria Enzersdorfot, nevezetességei a Liechtenstein vom Kalenderberg vár...
Itt munkálkodott és hunyt el az osztrák zsidó író és színházi kritikus, Hans Weigel
és a Szentlélek temploma (Heilig-Geist-Kirche), ami kívül-belül lenyűgözött.